Ervaringen oostenrijk
het KIEMRAD IN Weihenstephan
Het
nieuwe Kiemrad 100 in Weihenstephan
In Beieren krijgen biologische dieren in principe alleen lokaal geteeld voer. Het Beierse Instituut voor Landbouw in Weihenstephan in Freising doet nu onderzoek naar graankiemen en kiemen van vlinderbloemigen bij biologische vleeskippen. Dit onderzoek gebeurt in het laboratorium en met systematische voerproeven. Afgebeeld Sabine Obermaier van het Instituut voor biologische landbouw, Landbouwwetenschappen en Natuurlijke Hulpbronnen, met haar werknemers. Zij leidt het project samen met Dr. Klaus Damme van onderwijs, onderzoek en Technisch Centrum voor pluimvee en kleinvee in Kitzingen.
Goed gekiemd in een biologische bakkerij
“We willen terug naar de natuur”, zegt Franz Pöcherstorfer,
productiemanager bij Mauracher Hof in Sarleinsbach. 65 mensen zijn werkzaam in
deze biologische bakkerij. Het graan wordt kort voor de verwerking op de
boerderij gemalen. Er wordt een eigen zuurdesem bereid en er wordt gewerkt met geselecteerde gisten. Dagelijks bereiden
ze tot tachtig verschillende soorten deeg. Het brood van Mauracher Hof is te
koop in bio-boerderijwinkels van München
tot Wenen.
Geen wonder dat hier ook graankiemen van eigen graan gebruikt worden voor het
brood. Het Kiemrad 100, werkt automatisch en produceert kiemen van een hoge
kwaliteit.
Gekiemde granen gebruikt Mauracher bijvoorbeeld in de kiemenbrood en Dinkelweckerl
(speltbrood). Bij deze biologische bakkerij kunt u ook een rondleiding krijgen
van de molen tot de oven!
Biologische kip uit de wijngaard
Stefan Edlinger-Holzinger woont in Schlierbach in Opper-Oostenrijk. Hier op Prenningerhof heeft hij uitgestrekte wijngaarden uit de 18e eeuw. Stefan heeft ook mest haantjes. Op een leeftijd van drie weken krijgen ze het eerste gekiemde graan.
De kippen eten het graag, zijn gezond en erg robuust.
Het gekiemde graan is goed voor de kwaliteit van het vlees. Stefan Edlinger ziet dat bij het uitsnijden van de kip.
De biologische kip uit de wijngaard is te koop in de winkel van de biologische boeren Kremstal in Kirchdorf en op de boerenmarkt in Schlierbach.
Gaat het nog beter?
De biologische varkens op Gleinkersee in Spital am Pyhrn hebben niks tekort. Ze hebben een potstal en kunnen kiezen tussen een vrije uitloop op grasland of in het bos.
De eigenaars Gunda en Klaus Dutzler zorgen goed voor de dieren. De
In het najaar krijgen de
dieren gekiemd graan (rogge) van kiemrad zodat de bacon bijzonder pittig wordt.
Spek, worst, bloedworst,
varkensvlees, Spaanse peper, kruiden en
reusel en nog veel meer is te koop bij Seebauer en op de biologische boerenmarkt op Freyung , Wenen.
slager is Heinz Schmeissl en hij is verantwoordelijk voor de verdere
verwerking.
Hier ontkiemt een cyclus
In de Waldviertel valt maar 450-500 mm neerslag per
jaar.
De familie-Prandt
Stritzko neemt niet langer deel aan deze ratrace. Het bedrijf groeit niet in oppervlakte,
maar het investeert in de kippenstal; een potstal, een serre en een kiemrad.
Hiermee wordt het eigen graan opgewaardeerd. Een
beetje weinig voor maïs maar net genoeg voor granen. De structuur van de boerenbedrijven is
aangepast aan dit klimaat. Er zijn nauwelijks full-time bedrijven.
Wie wil overleven moet groeien tegen elke prijs.
Een kiemrad op school
Al bijna 150 jaar bestaat de landbouwschool Oude Grottenhof aan de rand van Graz.
In de bakkerij van de school gebruikt Ing. Maria Friess met de leerlingen het
Het
brood, en nog veel meer producten zijn te koop in de boerderijwinkel van de
school. Meer info op www.grottenhof.at kiemrad.
Goed ontkiemd op Nudelhof
De familie Zehetner in Wolfern maakt sinds 20 jaar noedels (pasta) op het eigen bedrijf.
Sinds het voorjaar van 2013 worden de kippen gevoerd
met gekiemde granen.
In de pasta komen dagelijks verse eieren en speltmeel
van de beste kwaliteit. Uit onze eigen tuin komen kruiden, en tomaten of
spinazie worden gebruikt als een natuurlijke kleurstof. Conserveringsmiddelen
worden niet gebruikt.
De pasta is op de
boerderij en in veel winkels te koop- van Rohrbach helemaal in het noorden tot
Spittal in het zuiden. Het bedrijf Zehetner Nudelhof
U kunt ook bezoeken tijdens een excursie, voor meer info kijk op www.nudelhof.at.
Goed ontkiemd in Waldviertel
Erwin Maurits liet eerst graan kiemen in een erg eenvoudig, maar arbeidsintensief systeem. Als hij de voerbak vult hebben zijn kippen de meeste kiemen al van de schop opgepikt. Het gekiemde zaad smaakt hen geweldig.
Gekiemde granen voeren is logisch – daar is Maurits al lang van overtuigd: het is economisch en goed voor de diergezondheid. Nu vergemakkelijkt het Kiemrad 3000 het werk in een stal voor legkippen.
Erwin Maurits woont in de meest noordelijke hoek van de Waldviertel. Het is het eerste bedrijf met een Kiemrad in Neder-Oostenrijk.
Nieuws uit Zammer
Thomas
Walser werkt samen met regionale zuivelfabrieken, hij brengt het Pitztal lamsvlees op de markt. Samen met zijn vrouw Silvia beheren ze de Walserhof in Zams – een boerderij met vee, alpaca’s – en met biologische vleeskuikens.
De Zammer kip, die groeit op Walserhof, is meer dan een gewone biokip:
het is een zeer langzaam groeiende biologische kip.
In de stal is er veel plaats in de overdekte uitloop, in de groene uitloop en in het zand. Er is aanzienlijk meer plaats dan voorgeschreven in de biologische normen. Walser is een ondernemende boer: Hij is manager van cateringbedrijf “De Grissemann” in Zams in Tirol en heeft sinds 10 jaar een eigen EU-slachterij.
De Zammer kip krijgt voor een groot deel gekiemde tarwe uit het
Tiroler Oberland – deels van het eigen bedrijf in Zams, deels uit contractteelt
in Mils.
De
stallen worden ingestrooid met hun eigen stro of met houtkrullen uit de regio.
Het motto is respect voor de dieren en de kortst mogelijke weg tussen de teelt van
voedergranen, de veehouderij, de slacht en de marketing. Daardoor krijgen we de
hoogste kwaliteit en het is goed voor het milieu.
Im Kärntner Lavanttal
Herbert TAUDES is een biologische boer in St. Georgen im Lavanttal
(Kärnten). Hij heeft zelf onderzoek gedaan met graankiemen en is tevreden over
de werking van het kiemrad.
Zijn drieduizend biologische leghennen worden automatisch gevoed met het kiemrad.
In Schlierbach in Oberösterreich
Martin Tragler is bioboer in Schlierbach en is voorzitter van bioboerenvereniging “BIO AUSTRIA” . Hij is getrouwd en vader van drie kinderen. Martins vader Alois is er van overtuigd dat de graankiemen zorgen voor goede resultaten bij de dieren. Het kiemrad maakt voldoende tarwekiemen voor een stal van 2.000 leghennen.
IN KREMSMÜNSTER
Manfred Söllradl is boer in Kremsmünster en CEO van eiermacher GmbH. Manfred heeft het kiemrad ontwikkeld. Op zijn biologische boerderij in de Kölberhub worden 3000 moederdieren gevoerd met gekiemde tarwe, maïs en sojabonen. De granen en bonen komen voor een groot deel van eigen bedrijf.