kiemrad 1.800

Goed ontkiemd in tweeënzeventig uur

Het Kiemrad 1800 bestaat uit een horizontale trommel met zes kamers. De kamers kunnen automatisch gevuld worden met zaden, vanaf de bovenzijde via een vijzel. De hoeveelheid graan kan vooraf ingesteld worden.

In het begin van het kiemproces krijgen de zaden meer water, later in het kiemproces wordt de hoeveelheid water teruggebracht. Door het gebruik van het water worden de zaden grondig gereinigd. Doordat het Kiemrad regelmatig draait, worden de zaden zachtjes gedraaid en gelijkmatig bevochtigd.
Aan het einde van het kiemproces worden de kamers aan de beneden zijde van het Kiemrad geleegd. Met een vijzel kunnen de kiemen uit het Kiemrad gehaald worden en naar hun bestemming getransporteerd.
Op het moment dat we de kiemperiode van tweeënzeventig uur aannemen, kunnen twee kamers per dag worden gevuld en geleegd. Een kiemperiode van tweeënzeventig uur is bij het Nederlandse klimaat voldoende om gekiemde zaden te ontwikkelen. De kiemperiode kan ook langer of korter geprogrammeerd worden.

Na het lossen van de kiemen wordt de lege kamer automatisch gespoeld en weer opnieuw gevuld met nieuw zaad.

Wanneer zijn de volgende zaden gekiemd in het Kiemrad? Wat is het waterverbruik? Zijn alle kamers bezet?
Via een touchscreen kunt u de belangrijkste informatie over het Kiemrad lezen. Hier kunt u ook de kiemperiode, de water hoeveelheid en pauzetijd aanpassen.
Naast het automatische proces kunnen de meeste functies ook handmatig worden bediend.

Tijdens kieming neemt het gehalte aan veel vitamines toe: ascorbinezuur (vitamine C) kan bijvoorbeeld niet worden aangetroffen in droge tarwekorrels, wel in een gekiemde tarwekorrel. Het gehalte neemt na vier dagen kieming toe tot 47 mg per kilogram. B-vitamines nemen tegelijkertijd sterk toe, net als E en K1.

Eén gerstkorrel bevat ongeveer 63% zetmeel. Vooral op de derde dag van ontkieming, wordt het zetmeel afgebroken door enzymen, genaamde amylase. Ze breken zetmeel af in hun individuele bouwstenen, in eenvoudige suikermoleculen, in glucose.

Hoe het ook zij, in het geval van peulvruchten en granen (zoals rogge), vermindert kieming het gehalte aan ingrediënten die een anti-voedend effect hebben, wat de spijsvertering belemmert. Dit kunnen bijvoorbeeld fytaten zijn, de zouten van fytinezuur.

Enzymen zetten zetmeel om in suiker – de gekiemde zaden smaken zoet. Er vormen zich minstens zes vitamines. Eiwitten vormen vrije aminozuren. Dat de verteerbaarheid van het voer doet toenemen.
Het gehalte aan enzymen neemt sterk toe – bijvoorbeeld de alfa-amylase, die zetmeel afbreekt

Van graan tot zaailing

Het kiemen van zaden is een proces dat planten vrij nauwkeurig kunnen regelen.
Zaden moeten alleen ontkiemen als ze ook kansen hebben om te overleven. Om de kiemrust te overwinnen heeft het water nodig – om het zaad op te zwellen.
Met de eerste waterinname begint een gecompliceerde reeks versnellingen te lopen – plantaardige hormonen en enzymen bereiden de daadwerkelijke ontkieming voor

De reserve stoffen worden afgebroken: Zetmeel wordt omgezet in suikers,
eiwitten in aminozuren, vetten in vetzuren.

Dan kan het embryo/zaadje groeien, de kiemwortel breekt door de zaadschil.
Dit produceert stoffen die nergens anders in de plant zo geconcentreerd zijn: enzymen die cellulose of gespleten zetmeel kunnen afbreken. Deze stoffen waren belangrijk voor het zaadje maar hebben weinig zin bij volwassen planten.
Voor dier of mens zijn de ingrediënten van de ontkiemde zaden echter belangrijk: ze helpen het voedsel beter te gebruiken en verhogen zo de verteerbaarheid.

We kunnen we laten ontkiemen

Voor pluimvee ontkiemen we vooral zetmeelrijke granen en de eiwitrijke zaden
van peulvruchten (vlinderbloemigen). Bij peulvruchten en bij sommige
graansoorten (bijvoorbeeld rogge) verminderd de kieming  het gehalte aan anti-nutriënten, die de vertering bemoeilijken.

tarwe
Het klassieke kippenvoer voor vele decennia.

maïs

Kippen hebben een voorkeur voor kleine maiskorrels van maisrassen die kleinere
korrels geven of van kleine maiskorrels die bij de zaadreiniging uit
gesorteerd worden. Maïs is ook uitermate geschikt om in een granen mengsel opgenomen te worden dat als geheel gekiemd kan worden.

gierst

Reeds gewaardeerd in de Middeleeuwen als voedsel, maar is nu een vergeten soort.

soja
De harde bonen worden na drie dagen kiemen zoet en zacht

voedererwten

Ook heel gebruikelijk in een gemengd rantsoen met granen.

lupine

Er worden vele variëteiten geteeld – sommigen zonder het hoge originele gehalte aan bitterstoffen.

graanmengeling
De teelt van mengsels van granen en peulvruchten was eens wijdverspreid: het graan ondersteunt de scheuten van de peulvruchten. En de knobbelbacteriën in het wortelgebied van peulvruchten zorgen voor duurzame stikstofbemesting. Een van de weinige manieren om de opbrengsten te verbeteren vóór de dagen van industriële meststoffen.
Kiemrad 1800

6 kamers met een capaciteit van 300 l voor elke ongeveer 75 kg ds kiemen.
Uitwendige afmetingen: B 201,1 cm x H 280,3 cm x D 190,2 cm
Automatische bedieningsfuncties: vullen, aftappen, sproeien, reinigen, pauzeren en bewegingstijden. Vullen en irrigatie wordt geregeld door geïntegreerde weegcellen.

Noodzakelijke verbindingen:
Water 1/2 – 3/4 ”
Waterverbruik van ca. 800 l / dag
Voeding 400 V, 16 A
Elektriciteitsverbruik ca. 2 kWh / dag

De besturing van het Kiemrad kan worden aangepast aan ander kiemmateriaal. – Irrigatie en bewegingstijden kunnen naar wens worden gewijzigd. Aldus kunnen granen van enkelvoudige variëteit worden ontkiemd evenals peulvruchten of mengsels.
Kiemduur van drie tot zes dagen, afhankelijk van het doel.

Bewatering met zoet water zorgt in de zomer voor koeling, in de winter voor verwarming
Gedurende drie dagen van ontkieming wordt er ongeveer vijfenveertig keer bevochtigd.

De deuren/kleppen van het Kiemrad lopen op rollen langs een achtergrond. Dit wordt automatisch geopend en gesloten.

De motor van het Kiemrad geeft de rotatie door via een groot tandwiel op de trommel van het rad.

Het vullen van het Kiemrad, de irrigatie en het legen worden geregeld door weegcellen.